Składniki
na deser150 ml
Soplicy o smaku Orzecha w Czekoladzie
250 g
gorzkiej czekolady
250 g
masła
250 g
cukru trzcinowego
4
jajka
3 łyżki
mąki uniwersalnej
2 łyżki
kakao
0,5 łyżeczki
soli
0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
1
garść prażonych orzechów laskowych
Przepis
na deser- Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie zdejmujemy naczynie z kąpieli wodnej, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
- Do uzyskanej masy wbijamy jajka jedno po drugim, cały czas mieszając. Dodajemy mąkę, kakao, sól oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
- Formę do brownie wykładamy papierem do pieczenia (opcjonalnie) i smarujemy papier masłem.
- Przelewamy masę do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C, grzanie góra-dół.
- Po wystudzeniu ciasta, wierzch brownie należy obficie skropić Soplicą o smaku Orzecha w Czekoladzie.