Soplica
Tło przepisu

Kremowy„migdał” w mlecznej kąpieli

Soplica o smaku migdała w karmelu

Średni
Składniki: 11
>60 min
Pobierz przepis

Składniki

na deser
90 ml
Soplicy o smaku Migdała w Karmelu
120 ml
mleka
6
jajek
220 g
cukru
225 g
mąki uniwersalnej
1,5 łyżeczek
proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki
soli
250 ml
mleka skondensowanego słodzonego
200 ml
mleka skondensowanego niesłodzonego
80 ml
śmietanki 30%
śmietanka 30% do ubicia

Przepis

na deser
  1. Żółtka oraz 165 g cukru ubijamy mikserem, a następnie dodajemy 120 ml mleka i mieszamy.
  2. Osobno ubijamy białka, dodając stopniowo pozostały cukier, aż otrzymamy sztywną pianę. Pianę łączymy z żółtkami i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i ponownie mieszamy.
  3. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem formy do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C (grzałka góra-dół) na ok. 25–30 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zostawiamy do ostygnięcia.
  4. W międzyczasie mieszamy mleko skondensowane ze śmietanką i Soplicą. Przestudzone ciasto nakłuwamy widelcem i zalewamy mleczną mieszanką.
  5. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 2 godz., a najlepiej na całą noc.
  6. Gotowe ciasto serwujemy na zimno udekorowane bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Zobacz naszego vloga

Wiśniowa delicja - wideo

30 min

Truskawkowa rozkosz - wideo

30 min

Złośliwka - wideo

30 min

Zobacz wszystkie wpisy

Najpopularniejsze

Przepisy
Zobacz wszystkie przepisy