Soplica
Tło przepisu
Migdałowe Pączki w Karmelu

Migdałowepączki w karmelu

Soplica o smaku migdała w karmelu

Średni
Składniki: 14
>60 min
Pobierz przepis

Składniki

na deser
90 ml
Soplicy o smaku Migdała w Karmelu
240 ml
mleka
1
opakowanie suchych drożdży
119 g
masła
55 g
cukru
2
jajka
2 łyżeczki
soli
560 g
mąki uniwersalnej
olej rzepakowy
1 szklanka
cukru
60 ml
wody
2 łyżki
soku cytrynowego
1 łyżka
śmietanki 30%
płatki migdałów

Przepis

na deser
  1. Drożdże rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 10 –15 min.
  2. W misce mieszamy mąkę, cukier, 2 łyżeczki soli, jajka i mleko, następnie dodajemy roztopione masło, po czym dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy wilgotnym ręcznikiem i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
  3. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto do grubości ok. 1,5 cm i za pomocą miseczki o średnicy ok. 10 cm wycinamy kółka. Opcjonalnie można wyciąć małą dziurkę pośrodku pączka. Przykrywamy pączki i zostawiamy na jeszcze 1 godz. do wyrośnięcia.
  4. Smażymy na głębokim tłuszczu w temperaturze ok. 175°C – 2–3 min. z każdej strony.
  5. Aby przygotować karmel, mieszamy szklankę cukru z wodą i sokiem cytrynowym.
  6. Gotujemy na średnim ogniu, aż cukier uzyska delikatnie brązowy kolor lub temperatura karmelu osiągnie 175°C. Ważne, aby nie mieszać karmelu, zanim zrobi się brązowy.
  7. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy szklankę śmietanki – mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostawiamy na 5–10 min. do wystygnięcia. Następnie dodajemy Soplicę. W międzyczasie lekko prażymy płatki migdałów.
  8. Pączki otaczamy w karmelu i posypujemy płatkami migdałów.

Zobacz naszego vloga

Rozgrzewająca Wiśnia w Czekoladzie - wideo

30 min

Sopliczino - wideo

30 min

Kawowe Rozgrzanie - wideo

30 min

Zobacz wszystkie wpisy

Najpopularniejsze

Przepisy
Zobacz wszystkie przepisy