Składniki
na deser170 g
masła
65 g
cukru białego
200 g
cukru brązowego
1
jajko
100 g
gorzkiej czekolady
60 ml
Soplicy Kawowej
2 łyżki
kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka
proszku po pieczenia
1 łyżeczka
soli
280 g
mąki
1 łyżka
kakao
1 łyżka
cukru pudru
20 ml
Soplicy Kawowej
Przepis
na deser- Masło roztapiamy w rondlu, następnie dodajemy cukier i jajka. Masę ubijamy za pomocą miksera do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
- Dodajemy sól, proszek do pieczenia i kawę rozpuszczalną oraz Soplicę Kawową. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy pokrojoną czekoladę oraz mąkę i mieszamy. Ciasto odkładamy do lodówki na minimum 30 min.
- Po tym czasie z ciasta formujemy kulki i rozkładamy je na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia (na każdej powinno się zmieścić ok. 12 kulek ciasta).
- Piekarnik z funkcją termoobiegu nagrzewamy do 170°C. Ciasteczka pieczemy przez ok. 10 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotowujemy polewę: mieszamy po łyżce kakao i cukru pudru z Soplicą Kawową, aż polewa uzyska odpowiednio gęstą konsystencję.
- Ostudzone ciasteczka skrapiamy polewą.