Soplica
Tło przepisu

Propozycja podania

Soplicowetiramisu

Soplica o smaku kawowym

Średni
Składniki: 8
>60 min
Pobierz przepis

Składniki

na deser
200 g
podłużnych biszkoptów
3
jajka
300 ml
śmietanki 30%
500 g
mascarpone
150 ml
Soplicy Kawowej
90 ml
espresso
60 g
cukru
kakao

Przepis

na deser
  1. Żółtka ubijamy z cukrem, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodajemy mascarpone, mieszamy. Osobno mikserem ubijamy śmietankę i dodajemy do masy.
  2. Oddzielnie ubijamy białka i delikatnie mieszamy z powstałą wcześniej masą. W trakcie mieszania dodajemy 60 ml Soplicy Kawowej.
  3. Do głębokiego naczynia wlewamy espresso oraz pozostałe 90 ml Soplicy Kawowej. Połowę biszkoptów na krótko zanurzamy w kawie z Soplicąi układamy jeden obok drugiego w głębokim naczyniu.
  4. Na biszkopty wykładamy połowę masy kremowej i wyrównujemy ją łopatką. Układamy kolejną warstwę zanurzonych w kawie oraz Soplicy biszkoptów i nakładamy resztę masy.
  5. Gotowe tiramisu wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godz. Przed serwowaniem posypujemy kakao.

Zobacz naszego vloga

Rozgrzewająca Wiśnia w Czekoladzie - wideo

30 min

Sopliczino - wideo

30 min

Wiśniowa delicja - wideo

30 min

Zobacz wszystkie wpisy

Najpopularniejsze

Przepisy
Zobacz wszystkie przepisy