Składniki
na deser200 g
podłużnych biszkoptów
3
jajka
300 ml
śmietanki 30%
500 g
mascarpone
150 ml
Soplicy Kawowej
90 ml
espresso
60 g
cukru
kakao
Przepis
na deser- Żółtka ubijamy z cukrem, aż do uzyskania g ładkiej, jednolitej masy. Dodajemy mascarpone, mieszamy. Osobno mikserem ubijamy śmietankę i dodajemy do masy.
- Oddzielnie ubijamy białka i delikatnie mieszamy z powstałą wcześniej masą. W trakcie mieszania dodajemy 60 ml Soplicy Kawowej.
- Do głębokiego naczynia wlewamy espresso oraz pozostałe 90 ml Soplicy Kawowej. Połowę biszkoptów na krótko zanurzamy w kawie z Soplicąi układamy jeden obok drugiego w głębokim naczyniu.
- Na biszkopty wykładamy połowę masy kremowej i wyrównujemy ją łopatką. Układamy kolejną warstwę zanurzonych w kawie oraz Soplicy biszkoptów i nakładamy resztę masy.
- Gotowe tiramisu wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godz. Przed serwowaniem posypujemy kakao.