

Składniki
na deser10
białek
440 g
drobnego cukru
1 łyżka
skrobi ziemniaczanej
1 łyżka
octu
150 ml
śmietanki 30%
150 g
mascarpone
1 łyżka
cukru pudru
90 ml
Soplicy o smaku Wiśni w Czekoladzie
250 g
mrożonych wiśni bez pestek (wcześniej rozmrożonych)
2 łyżki
cukru
50 g
gorzkiej czekolady
Przepis
na deser- Białka ubijamy mikserem, aż otrzymamy delikatną pianę. Teraz zaczynamy dodawać cukier łyżka po łyżce. Miksujemy do otrzymania bardzo sztywnej piany. Dodajemy łyżkę skrobi oraz łyżkę octu i delikatnie mieszamy łopatką.
- Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy pianę o dowolnym kształcie. Wkładamy do rozgrzanego do 120°C piekarnika z włączonym termoobiegiem, na pół godziny.
- Po 30 min. zmniejszamy temperaturę do 100°C i zostawiamy na kolejne 2 godz. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy drzwiczek jeszcze przez co najmniej 2–3 godz.
- Osobno ubijamy śmietankę z mascarpone i łyżką cukru pudru na sztywną pianę, dodajemy Soplicę i mieszamy.
- Wiśnie razem z sokiem i cukrem gotujemy na małym ogniu, aż uzyskamy konsystencję syropu. Na wierzch bezy kładziemy krem, wiśnie z syropem oraz tartą czekoladę.