Soplica
Tło przepisu

Wisienkana bezie

Soplica o smaku wiśni w czekoladzie

Średni
Składniki: 11
>60 min
Pobierz przepis

Składniki

na deser
10
białek
440 g
drobnego cukru
1 łyżka
skrobi ziemniaczanej
1 łyżka
octu
150 ml
śmietanki 30%
150 g
mascarpone
1 łyżka
cukru pudru
90 ml
Soplicy o smaku Wiśni w Czekoladzie
250 g
mrożonych wiśni bez pestek (wcześniej rozmrożonych)
2 łyżki
cukru
50 g
gorzkiej czekolady

Przepis

na deser
  1. Białka ubijamy mikserem, aż otrzymamy delikatną pianę. Teraz zaczynamy dodawać cukier łyżka po łyżce. Miksujemy do otrzymania bardzo sztywnej piany. Dodajemy łyżkę skrobi oraz łyżkę octu i delikatnie mieszamy łopatką.
  2. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy pianę o dowolnym kształcie. Wkładamy do rozgrzanego do 120°C piekarnika z włączonym termoobiegiem, na pół godziny.
  3. Po 30 min. zmniejszamy temperaturę do 100°C i zostawiamy na kolejne 2 godz. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy drzwiczek jeszcze przez co najmniej 2–3 godz.
  4. Osobno ubijamy śmietankę z mascarpone i łyżką cukru pudru na sztywną pianę, dodajemy Soplicę i mieszamy.
  5. Wiśnie razem z sokiem i cukrem gotujemy na małym ogniu, aż uzyskamy konsystencję syropu. Na wierzch bezy kładziemy krem, wiśnie z syropem oraz tartą czekoladę.

Zobacz naszego vloga

Rozgrzewająca Wiśnia w Czekoladzie - wideo

30 min

Sopliczino - wideo

30 min

Kawowe Rozgrzanie - wideo

30 min

Zobacz wszystkie wpisy

Najpopularniejsze

Przepisy
Zobacz wszystkie przepisy